Această înghețată este foarte delicioasă! Dacă nu vă place romul, puteți renunța la adăugarea lui în lista de ingrediente, iar atunci veți simți gustul intens de cacao și ciocolată.
Ingrediente:
350 ml lapte condensat îndulcit
30 gr cacao
50 gr zahăr
50 gr ciocolată
500 ml frișcă lichidă
100 gr stafide
15 ml esență de rom
Mod de preparare:
🍦 Punem stafidele la hidratat în rom.
🍦 Mixăm laptele condensat cu cacao și zahăr.
🍦 Tocăm mărunt ciocolata și o adăugăm peste compoziție.
🍦 Separat mixăm frișca foarte bine.
🍦 Când frișca este bine mixată, adăugăm compoziția cu laptele, cacao,zahăr și ciocolată. Amestecăm cu o spatulă până când se încorporează bine. Adăugăm stafidele hidratate.
🍦 Punem compoziția într-un recipient și o punem la congelator pentru 5-6 ore, sau peste noapte, amestecând de 3-4 ori pentru a obține o înghețată cremoasă.
500 ml frișcă lichidă (sau se poate opta pentru smântână pentru frișcă)
250 ml lapte condensat îndulcit
15 ml esență de vanilie
Mod de preparare:
🍦 100 gr de cireșe din cele 500 gr le tăiem în două și le păstrăm deoparte.
🍦 400 gr cireșe le tăiem în două și le punem în blender, sau folosiți blender vertical. Adăugăm aici zahărul și esența de vanilie. Când am obținut piureul de cireșe, adăugăm laptele condensat și blenduim în continuare încă circa 1 minut.
🍦 Separat mixăm frișca/smântâna pentru frișcă până devine densă.
🍦 Adăugăm, treptat, compoziția cu cireșele și lapte peste frișcă, amestecând cu un tel.
🍦 Punem compoziția într-un vas yena și punem folie alimentară astfel încât să atingă compoziția. Se lasă la congelator 6-7 ore, timp în care se amestecă de 3-4 ori în ea pentru a avea o înghețată cremoasă.
Dacă nu aveți cireșe negre, puteți opta și pentru alte fructe.
Blatul este dens, însiropat și cu un miros plăcut de vanilie.
Ingrediente:
5 ouă
250 gr zahăr
125 ml ulei
125 ml iaurt
2 gr sare
15 ml esență de vanilie
5 gr praf de copt
250 gr făină albă
circa 100 gr fructe
Mod de preparare:
🍒 Mixăm ouăle cu zahărul și sarea. Adăugăm treptat uleiul, iar apoi iaurtul.
🍒 Amestecăm praful de copt cu făină și le cernem peste compoziție. Amestecăm cu o spatulă de silicon sau un tel, ușor până se încorporează făina (mixarea rapidă a făinei poate dezvolta glutenul!).
🍒 Punem compoziția într-o tavă cu hârtie de copt, punem fructele deasupra și o dăm la cuptor la 180°C timp de 35-40 de minute.
150 gr brânză răzuită (ce brânză doriți-eu am folosit telemea ușor sărată)
250 ml lapte
40 gr unt
30 gr făină albă
2 lingurițe muștar
sare
piper
Extra: ulei pentru prăjit
Mod de preparare:
🧀 Amestecăm toate ingredientele pentru nachos până obținem un aluat ușor lipicios. Presărăm făină pe blatul de lucru, împărțim aluatul în două și întindem o parte până o obținem cât mai subțire. Îl tăiem în fâșii lungi, apoi în pătrate, iar pătratele în două ca să obținem triunghiuri.
🧀 Punem uleiul la încins într-o tigaie și le prăjim până se rumenesc și pe ambele părți.
🧀 Procedăm la fel și cu a doua jumătate din aluat.
🧀 Amestecăm făina cu laptele și îl punem la fiert. Când începe să fiarbă și să devină gros, adăugăm brânza și amestecăm foarte bine până la dizolvarea ei. Apoi adăugăm untul, muștarul și condimentăm după gust.
🌸 Blaturile se fac în formă de spirală cu diametrul de 25 cm. Vom avea nevoie de 3 blaturi!
🌸 Se pudrează cu zahăr pudră în două etape la un interval de 5 minute, apoi se bagă la cuptor la 200° timp de 7-8 minute.
🌸 Când avem blaturile coapte, ne putem apuca de mousse-uri.
🌸 Ciocolata împreună cu 200 ml frișcă le punem într-o cratiță la foc mic, până se dizolvă bine și începe să fiarbă. Luăm de pe foc și adăugăm gălbenușul bătut peste compoziție, amestecând continuu cu un tel ca să evităm gătirea gălbenușului. Lăsăm să fiarbă circa 1 minut, apoi luăm de pe foc. Când temperatura compoziției începe să scadă (să ajungă la circa 60-65°) se adaugă gelatina hidratată și amestecăm bine până se dizolvă. Separat mixăm restul de frișcă. Când sosul de ciocolată albă s-a răcit complet, se amestecă ușor cu frișca.
🌸 Punem afinele și merișoarele într-o cratiță împreună cu zahărul. Când zahărul s-a topit, oprim focul și trecem compoziția într-un blender, sau puteți folosi blender vertical. Obțineți piureul de fructe. Îl transferați din nou în cratiță și îl lăsați să fiarbă circa 1minut. Când temperatura scade, se adaugă gelatina hidratată și amestecăm bine până se dizolvă. Separat mixăm frișca, iar când piureul de fructe este bine răcit, îl încorporăm cu frișca.
🌸 Acum avem și cele două mousse-uri, deci începem să asamblăm.
🌸 Cele două mousse-uri le-am pus în două poșuri cu duiuri zimțate cu diametrul de 8 mm și de 1 cm.
🌸 Mi-a plăcut să mă joc puțin cu aranjarea mousse-urilor pe blaturi, ca să nu reprezinte doar o simplă ornare, ci o artă.
🌸 Separăm albușurile de gălbenușuri. Mixăm albușurile cu sarea până devine o spumă densă. Adăugăm în 3 etape zahărul și continuăm mixarea.
🌸 Se adaugă cele trei gălbenușuri și se continuă mixarea.
🌸 Se adaugă treptat amidonul și se amestecă cu o spatulă, mișcările fiind de jos în sus. După ce am adăugăm amidonul, procedăm la fel și cu făina.
🌸 Punem compoziția într-un poș cu dui (cu diametrul de 8 mm). Pe hârtia de copt, formăm pișcoturile.
🌸 Se cerne zahăr pudră peste pișcoturi în două etape la un interval de 5 minute. Când am pudrat a doua oară, se bagă la cuptor la 200°C timp de 7-8 minute.
🌸 Se lasă să se răcească complet, iar apoi se pot lua.
🌸 Compoziția este pentru aproximativ 30 de bucăți.
Vă recomand să încercați și înghețata cu vanilie. (click aici pentru rețetă)
Această înghețată este foarte cremoasă și are o aromă puternică de căpșuni.
Ingrediente:
500 gr căpșuni
500 ml frișcă lichidă (sau se poate opta pentru smântână pentru frișcă)
250 ml lapte condensat îndulcit
15 ml esență de vanilie
Mod de preparare:
🍦 100 gr de căpșuni din cele 500 gr le tăiem în cubulețe mici și le păstrăm deoparte.
🍦 400 gr căpșuni le tăiem în două și le punem în blender, sau folosiți blender vertical. Adăugăm aici zahărul și esența de vanilie. Când am obținut piureul de căpșuni, adăugăm laptele condensat și blenduim în continuare încă circa 1 minut.
🍦 Separat mixăm frișca/smântâna pentru frișcă până devine densă.
🍦 Adăugăm, treptat, compoziția cu căpșuni și lapte peste frișcă, amestecând cu un tel.
🍦 Punem compoziția într-un vas yena și punem folie alimentară astfel încât să atingă compoziția. Se lasă la congelator 6-7 ore, timp în care se amestecă de 3-4 ori în ea pentru a avea o înghețată cremoasă.
În imaginea de mai sus, am făcut înghețată sandwich cu vanilie și căpșuni. Rețeta de înghețată cu căpșuni o găsiți aici, iar cea de fursecuri aici.
Ingrediente:
500 ml lapte
200 ml smântână pentru frișcă (minim 30% grăsime)
100 ml lapte condensat îndulcit
150 g zahăr
7 gălbenușuri
un praf de sare (1/8 tsp)
15 ml esență de vanilie/o păstaie
Mod de preparare:
🍦 Pentru început punem laptele cu smântâna dulce și laptele condensat într-o cratiță la foc mic. Adăugăm esența de vanilie, iar când e la punctul de fierbere, oprim. Dacă folosiți păstaie de vanilie, puneți un capac și o lăsați 10 minute la infuzie.
🍦 Mixăm gălbenușul cu zahărul și un praf de sare circa 5-6 minute, la viteză mare, până când devine o cremă densă și albicioasă.
🍦 Se adaugă în fir subțire laptele, amestecându-se energic cu un tel, sau se poate folosi mixerul. Se procedează astfel ca să evităm brânzirea gălbenușului.
🍦 Transferăm compoziția în cratiță și o punem la foc mediu, amestecând continuu cu un tel, până aceasta devine o cremă.
🍦 Se lasă la răcit, iar când s-a răcit complet, se amestecă cu o paletă și se pune o folie alimentară astfel încât să fie pe compoziție. Se pune la congelator și se lasă 6-7 ore, sau peste noapte. Dacă doriți să fie cremoasă, vă recomand să o amestecați de 3-4 ori cât timp ea stă la congelat.
🔥 Punem laptele, într-o cratiță, foc mic. Când ajunge la temperatura de fierbere, se ia de pe foc, se adaugă coaja de portocală și scorțișoara, se pune un capac și se lasă la infuzat circa 10 minute, apoi se dă printr-o sită deasă.
🔥 Se mixează gălbenușurile cu zahărul, vanilia și amidonul. Se adaugă laptele în fir subțire și se mixează.
🔥 Se adaugă compoziția rezultată în cratiță și se fierbe la foc mediu până când obținem o cremă densă, precum cea de budincă.
🔥 Se ia de pe foc și se amestecă timp de 1 minut, cu ajutorul unui tel, apoi se pune în vasele ramekin. Când se răcesc, se pun la frigider timp de 3-4 ore.
🔥 Pentru a flamba zahărul brun cu coniacul, avem nevoie de o torță. Aici coniacul este opțional! (Vezi video)
🔥 Dacă nu aveți torță, puteți carameliza zahărul în cuptor.
Această pâine este făcută de evrei pentru Sărbătoarea Șabatului sau alte sărbători importante. Este foarte gustoasă!
Ingrediente:
500 g făină
50 g zahăr
2 ouă bătute
65 ml ulei
7 g sare
Maiaua:
25 g drojdie proaspătă
10 g zahăr
160 ml apă călduță
Topping:
un ou bătut
semințe de floarea-soarelui și susan
Mod de preparare:
◇ Pentru început preparăm maiaua. Într-un bol se dizolvă drojdia cu zahărul și se amestecă bine până obținem o pastă. Se adaugă apa călduță și se lasă 10-15 minute.
◇ Într-un bol se pune făina, zahărul, sarea, ouăle bătute și maiaua. Se frământă bine, iar apoi se adaugă uleiul. Se frământă. Punem folie alimentară peste vas și se lasă la dospit o oră jumate – două.
◇ Se unge cu puțin ulei blatul de lucru, se ia aluatul și se împarte în patru părți egale.
◇ Se ia fiecare parte și se întinde bine.
◇ Apoi se rulează.
◇ Se rulează ca să fie lungimea de aproximativ 40 cm.
◇ Apoi începem să îl împletim.
◇ Se pune în tavă și se mai lasă la dospit circa o oră.
◇ Se unge cu ou bătut și se presară semințe de susan, semințe de floarea-soarelui sau ce semințe preferați dumneavoastră.