Tort cu cremă de zahăr ars

Ingrediente:

🍮 Pentru sirop:

  • 100 g zahăr

🍮 Pentru cremă:

  • 5 ouă
  • 1 l lapte
  • Esență de vanilie
  • 50 g zahăr

🍮 Pentru blat:

  • 4 ouă
  • 2 g sare
  • 10 g zahăr
  • Esență de vanilie
  • 80 g făină
  • Opțional: 20 g cacao

Mod de preparare:

🍮 Prima dată obținem siropul de zahăr prin topirea completă a acestuia la foc mic. Când obțineți siropul, îl turnați într-un vas yena și prelingeți siropul inclusiv pe marginile vasului. După scurt timp în care caramelul se răcește, el va crăpa.

(!) Este foarte important să nu ardeți siropul. Dacă are un miros de ars și o culoarea maro, îl aruncați și repetați procedeul.

🍮 Mixăm ouăle cu zahărul și esența de vanilie. Adăugăm laptele și mixăm din nou. Turnăm compoziția în vasul yena peste caramel. Îl punem la cuptor la 180° C timp de 35-40 de minute. Când o să fie gata, va avea textura unui jeleu cu o consistență densă.

🍮 Separăm albușurile de gălbenuș. Mixăm albușurile cu sarea, apoi adăugăm zahărul și esența de vanilie. Când este bine mixat, adăugăm gălbenușurile tot câte unul, mixând în continuu. Adăugăm făina și cu ajutorul unui tel amestecăm de jos în sus. Punem compoziția peste crema de zahăr ars și o punem la 180° C timp de 30-35 minute. (Se face proba cu scobitoarea dacă este copt blatul)

Se scoate vasul din cuptor și se lasă până când se răcește complet tortul, apoi se poate răsturna pe o farfurie.

Tartă cu mousse de ciocolată neagră și jeleu de ananas cu infuzie de busuioc

Ingrediente:

☆ Pentru blat:

  • 220 g unt (min. 80% grăsime)
  • 100 g zahăr
  • 5 g praf de copt
  • esență de vanilie
  • 2 ouă
  • 320 g făină
  • 30 g cacao
  • 2 g sare

☆ Pentru mousse-ul de ciocolată

  • 500 ml frișcă lichidă
  • 180 g ciocolată neagră (se recomandă cea cu conținut ridicat de cacao, de exemplu 70%<)
  • 2 gălbenușuri
  • 10 g gelatină
  • 30 ml apă rece

☆ Pentru jeleu de ananas cu infuzie de busuioc

  • 565 g compot de ananas (împreună cu sucul)
  • 50 g zahăr
  • 150 ml apă
  • 10 g gelatină
  • 30 ml apă rece
  • 4-5 frunze de busuioc
  • pentru a-i oferi o culoare mai intensă, puteți folosi colorant alimentar. Eu am folosit în acest caz un vârf de linguriță de turmeric.

Mod de preparare:

☆ Începem cu blatul. Într-o cratiță punem, la foc mediu, untul și zahărul. Când acestea s-au topit, adăugăm praful de copt. Lăsăm 10 secunde să fiarbă, iar apoi luăm de pe foc. Adăugăm sarea și esența de vanilie. Separat mixăm ouăle cu un tel și adăugăm peste compoziția obținută, amestecând continuu cu un tel ca să nu se brânzească ouăle. Apoi adăugăm cacao și făina. Compoziția rezultată o lăsăm 30 min. la frigider.

După ce timpul s-a scurs, luăm aluatul, îl întindem în tavă (marginile să fie ridicate), iar mijlocul îl înțepăm cu furculița. Peste adăugăm o hârtie de copt și punem greutate (fasole, orez, etc.). Dăm tava la cuptor la 180°C timp de 15 minute cu greutate, iar alte 15 minute fără greutate. După ce s-a copt, o lăsăm să se răcească.

☆ Punem gelatina la hidratat în apă rece, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Într-o cratiță punem 250 ml frișcă lichidă și ciocolata neagră. Când compoziția devine densă, adăugăm gălbenușurile bătute și amestecăm repede, cu un tel, ca să nu se brânzească ouăle. Lăsăm cca. 1 minut să fiarbă și apoi luăm de pe foc. Când temperatura scade (să nu fie imediat după fierbere; se lasă 1-2 minute!) se adaugă gelatina hidratată și se amestecă până când aceasta s-a dizolvat. Separat, se mixează restul de frișcă. Când sosul de ciocolată neagră s-a răcit, se adaugă treptat peste frișcă (se amestecă cu telul, iar mișcările se execută de jos în sus) până când adăugăm toată compoziția. Punem mousse-ul de ciocolată peste blat. Îl lăsăm la rece.

☆ Punem gelatina la hidratat. Compotul de ananas îl punem într-o cratiță împreună cu apa și zahărul. Lăsăm să fiarbă 1-2 minute, apoi adăugăm frunzele de busuioc și acoperim cratița cu un capac. Lăsăm câteva minute, apoi adăugăm gelatina hidratată și amestecăm bine până se dizolvă. Opțional se adaugă colorant. Adăugăm compoziția peste blatul și mousse-ul de ciocolată. Verificăm dacă mousse-ul s-a întărit!

Lăsăm tarta la rece 3-4 ore sau peste noapte.

Crème brûlée

Crème brûlée este un desert franțuzesc cu o textură fină, densă, iar aroma de vanilie se întrepătrunde cu mirosul zahărului brun flambat. 🌸
Ingrediente pentru 5 porții:

》Porțiile variază în funcție de vasele ramekin pe care le aveți.

  • 600 ml smântână pentru frișcă (smântână dulce cu min. 30% grăsime)
  • 50 g zahăr
  • 2g sare
  • 5 gălbenușuri
  • 20 g zahăr brun pentru flambare

Mod de preparare:

  • Smântâna pentru frișcă împreună cu 30 g zahăr și esență de vanilie se pun într-o cratiță la foc mediu până când se topește zahărul. Compoziția nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere!
  • Între timp, amestecăm cu un tel gălbenușurile cu restul de zahăr și sarea.
  • În fir subțire adăugăm compoziția lichidă de smântână peste gălbenușuri, amestecând continuu.
  • Turnăm compoziția rezultată în vasele ramekin.
  • Punem vasele cu compoziția într-o tavă și turnăm, în tavă, apă fierbinte astfel încât să ajungă până la mijlocul vaselor.
  • Se pun la cuptor la 160° C timp de 30-35 minute. Compoziția o să fie gelatinoasă, precum o budincă. Se scot din cuptor și când se răcesc se tin la frigider timp de 4 ore, sau peste noapte pentru a se închega compoziția.
  • Când s-a scurs timpul, urmează partea mai wow! Presărăm uniform zahăr brun, cu ajutorul unei lingurițe și cu ajutorul unei torțe flambăm zahărul până când se topește și se formează o crustă de caramel (vezi în video). Dacă nu aveți torță, puteți obține crusta de caramel în cuptor.

Pâine de casă cu cărbune, turmeric și pastă de ardei

Ingrediente pentru o pâine:

Maiaua:

• 5 g drojdie

• 3 linguri de făină

• un pahar de apă (cca. 200 ml)

• un praf de sare

Maiaua se lasă câteva ore la dospit, sau se poate lăsa de seara până dimineața.

  • 600 g făină
  • Opțional: apă-asta în funcție de cum este aluatul.

Se frământă maiaua cu faina și apa și se lasă la dospit timp de o oră.

După oră, se pune aluatul pe masă, se modelează, se pune în tavă și se lasă încă jumate de oră în tavă la dospit.

Se pune tava la cuptor la 200-210° timp de 40 de minute.

Este important ca deasupra să se cresteze, în momentul în care se pune la copt, astfel ea va crăpa.

Rețeta de mai sus este pentru o pâine normală de casă. Dacă doriți să obțineți o pâine colorată și gustoasă, puteți folosi cărbune pentru a fi gri, turmeric pentru a fi galbenă și pastă de ardei pentru a fi portocalie.

Cum se procedează?

Când se frământă maiaua cu făina se adaugă ingredientele dorite de dumneavoastră (cărbune, turmeric, pastă de ardei).

Pentru o pâine se adaugă (la alegere):

  • 5 pastile de cărbune (dizolvată în apă)
  • 2 lingurițe de turmeric (curcuma)
  • o lingură pastă de ardei dulce

Dacă doriți o culoare mai intensă, puteți adăuga o cantitate mai mare din ingredientul ales de dumneavoastră.

Lapte din boabe de soia cu vanilie

Acest lapte preparat acasă nici nu se compară cu laptele din comerț. De ce? Pentru că cel din comerț este preparat cu diferiți indulcitori care „taie” din aroma laptelui. Laptele preparat în casă are gust de soia!

Ingrediente:

  • 2 l apă
  • 300 g boabe de soia
  • Zahăr, vanilie, miere de albine, etc.

Mod de preparare:

  • Este foarte important să lăsăm boabele de soia la hidratat de seara până dimineața (cca. 12 ore). A doua zi, spălăm în câteva ape boabele.
  • Măsura este: la 150 g de boabe de soia, punem 1 l apă, dar eu am dat direct rețeta cu cât am făcut eu, adică 2 l de lapte.
  • Pentru preparare puneți utiliza un storcător profesional pentru fructe, sau blenderul (poate să fie și vertical). Punem boabele de soia cu apa (300 g soia -2 l apă/ 150 g soia-1 l apă) în aparat/vas.
  • Facem cu blenderul până când observăm că toate boabele de soia sunt precum făină de mălai.
  • Strecurăm laptele printr-o sită foarte deasă.
  • Laptele rezultat îl punem într-o cratiță la foc mediu și adăugăm după gust zahăr, vanilie, miere de albine sau ce doriți dumneavoastră.
  • Lăsăm laptele să fiarbă 4-5 min., dar este foarte important ca să amestecăm continuu, astfel pulpa de soia se va depune pe fundul vasului și riscați să aveți un lapte afumat.
  • Dacă doriți să nu fie gustul atât de puternic de soia, puteți să mai adăugați apă în momentul fierberii.

Sos de caramel sărat

Acest sos de caramel este un deliciu! Îmi place foarte mult textura cremoasă pe care o are și faptul că nu te „taie” de dulce.

Ingrediente:

250 g zahăr

60 ml apă

200 ml smântână pentru frișcă (min. 30% grăsime-eu am folosit de 32%)

o linguriță sare de mare

20 g unt (min. 80% grăsime)

Mod de preparare:

◇ Punem într-o cratiță, la foc mediu, apa cu zahărul. Îl lăsăm să fiarbă, iar când începe să capete o culoare gălbuie, micșorăm focul.

◇ Când are o culoare arămie și un miros plăcut de caramel, luăm de pe foc și adăugăm, tot câte puțin, în fir subțire, smântâna pentru frișcă, amestecând continuu cu un tel. Îl punem din nou pe foc și lăsăm să fiarbă cca. 1 minut.

◇ Îl dăm din nou la o parte și adăugăm untul și sarea. Punem cratița din nou pe foc și o mai lăsăm cca. 1 minut să fiarbă.

◇ După răcire, el capătă o textură densă, cremoasă și delicioasă! Se poate adăuga în recipiente de sticlă și se păstrează timp de o săptămână, sau se poate utiliza pentru prepararea cremelor.

În momentul în care zahărul se topește, iar el devine maro și are un miros puternic de ars, se aruncă și se reîncepe procedeul.

Brioșe cu morcovi și mousse de caramel sărat

Dragii mei,

Știu că nu am mai postat de mult rețete, dar asta se datorează programului foarte încărcat pe care îl am pentru pregătiri legate de planul profesional.

Așadar, m-am gândit să pregătesc o rețetă, una care să întreacă cât mai mult posibil pe celelalte.

Cum carrot cake-ul este în topul preferințelor când vine vorba de desert, mă gândeam ca de data asta să pregătesc o combinație precum Yin și Yang, adică dulce și sărat. Știți care a fost rezultatul? Ceva woow!

Rețeta blatului este cea de carrot cake pentru că îmi place la nebunie blatul pufos și umed pe care îl are.

Ingrediente:

Pentru blat (mi-au ieșit 36 de bucăți):

  • 2 morcovi (dați pe răzătoarea mică)
  • 300 g zahăr
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 375 ml ulei
  • 250 g făină
  • un praf de sare
  • esență de vanilie

Pentru mousse-ul de caramel sărat:

  • Sosul de caramel sărat (click aici)
  • 2 gălbenușuri
  • un plic de gelatină
  • 30 ml apă rece
  • 250 ml frișcă lichidă

Mod de preparare

◇ Pentru blat mixăm ouăle cu zahărul. Se adaugă sarea, esența de vanilie și scorțișoara. Mixăm bine și adăugăm, treptat, uleiul. Apoi se încorporează cu făina și se adaugă morcovii răzuiți. Se pune compoziția în forme și se dă la cuptor la 180°C timp de 20-25 minute.

◇ Pentru mousse punem gelatina la hidratat în apă rece. După ce am obținut caramelul sărat, adăugăm gălbenușurile, amestecând continuu cu un tel ca să nu se brânzească. Fierbem compoziția (1 minut) și o luăm de pe foc. Când temperatura sosului scade, adăugăm gelatina hidratată și amestecăm bine până la dizolvarea completă a acesteia.

◇ Cât timp sosul stă să se răcească complet, mixăm frișca. Când sosul este rece, le încorporăm folosind telul, iar mișcările vor fi de jos în sus.

◇ Când toate sunt gata, putem începe să ornăm brioșele cu mousse-ul de caramel sărat. Deasupra se poate pune sos de caramel sărat – eu am deoparte sos de caramel înainte de a adăuga ouă și gelatină ( cca. 50 ml).

Dalgona panna cotta

     În perioada asta este foarte în vogă cafeaua dalgona, care nu este altceva decât cafea ness mixată în proporții egale cu apă fierbinte și zahăr. Ea se poate servi cu lapte fierbinte sau rece cu gheață, asta după preferințe. 

   De data aceasta, m-am gândit să fac o dalgona panna cotta. Pentru Dalgona coffee, poți vedea rețeta  aici.

Ingrediente (pentru trei porții)

  1. Pentru panna cotta:
  • 250 ml lapte
  • 250 ml frișcă lichidă
  • 60 g zahăr 
  • esență de vanilie
  • o folie gelatină/un plic gelatină (10g)
  • 50 ml  apă rece

           2. Toppingul de ness:

  • 3 linguri ness
  • 3 linguri zahăr
  • 3 linguri apă fierbinte
  • 5 g gelatină
  • 30 ml apă rece

Mod de preparare:

      Se pune gelatina la hidratat, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

      Într-o cratiță se pune laptele, frișca și zahărul la foc mediu. Se adaugă esența de vanilie, iar când începe să fiarbă se ia de pe foc. Se adaugă gelatina și se pune compoziția în pahare. Se lasă la rece câteva ore, sau peste noapte.

         Pentru toppingul de ness se  mixează cafeaua cu zahărul și apa fierbinte până devine o spumă densă. Gelatina se pune la hidratat, conform instrucțiunilor și se adaugă în compoziție. Aceasta se pune peste stratul panna cotta și se lasă la rece alte 2-3 ore.

         Pentru decor puteți presăra ness.

 

Dacă v-a plăcut, puteți să dați share.

Fiți aproape pentru mai multe rețete! 🙂

Chifteluțe cu porumb și sos tzatziki

        Sunt foarte sinceră cu voi! Aceste chifteluțe sunt delicioase! Sunt ușor de făcut.

Ingrediente:

  • 350 g boabe de porumb fiert/copt
  • 60g făină
  • 60 ml lapte
  • 1 ou
  • jumătate linguriță praf de copt
  • 100g mozzarella sau  cașcaval (răzuită pe răzătoarea mare)
  • o linguriță pastă de ardei
  • sare, piper
  • 2-3 frunze de mărar și pătrunjel

 

Mod de preparare:

   Se amestecă făina, praful de copt, mozzarella/cașcavalul cu oul și laptele, apoi se adaugă pasta de ardei, mirodeniile, verdeața tocată mărunt. Se amestecă bine și se pune porumbul.

    Într-o tigaie punem ulei. Când este încins, luăm cu o lingură compoziție, o punem în tigaie și o aplatizăm ca să se formele o plăcintuță. Când partea este coaptă, se poate întoarce să se rumenească și pe cealaltă parte.

Ingrediente pentru sosul tzatziki:

  • 3-4 căței de usturoi
  • sare, piper
  • 10 ml ulei
  • 150 ml smântână
  • 1 castravete murat/proaspăt
  • opțional: mărar

Mod de preparare:

   Usturoiul curățat, se zdrobește și se pasează cu sare, piper și ulei ca să iasă aroma. Se răzuiește castravetele (pe răzătoarea mică), se pune peste compoziție și adăugăm smântâna. Opțional se poate adăuga mărar tocat mărunt.

Tartă cu brânză mascarpone, busuioc și roșii cherry

Vă prezint rețeta acestei tarte sărate, de data asta, care este foarte ușor de făcut și este delicioasă!

Ingrediente:

  • 170g unt topit (80% grăsime)
  • 140g făină albă
  • 90g făină de mălai
  • 3 linguri apă rece
  • 5 ouă
  • 125 ml lapte
  • 100g brânză mascarpone
  • 50g telemea
  • busuioc uscat/verde cine preferă
  • sare
  • piper
  • roșii cherry

Mod de preparare:

1. Amestecăm făina albă, sarea, făina de mălai cu untul topit. Adăugăm apa rece și amestecăm bine până obținem un aluat. Ungem tava cu unt. Punem aluatul în tavă și-l întindem uniform – marginile sunt ridicate.

2. Punem în mijloc o folie de aluminiu și peste punem fasole/orez pentru greutate.

3. Dăm tava la cuptor, la 190°C timp de 15 minute cu greutate, apoi alte 5 minute fără greutate.

4. Între timp mixăm ouăle cu laptele, sare, piper și busuioc. Punem compoziția peste blat.

5. Amestecăm brânza mascarpone cu telemeaua și un pic de piper. Adăugăm amestecul de brânză peste compoziție.

6. Tăiem roșii cherry și le strecurăm printre brânză. Dăm tava la cuptor la 190°C timp de 50 minute.

Vă recomand ca să adăugați un extra telemea și roșii pentru o explozie de gusturi! ♡